Sampai bila mahu beri muka?

Filed under: by: Pejuang orang melayu

Sampai bila mahu beri muka?


Amaran demi amaran diberi, tindakan demi tindakan dibuat. Namun mereka yang bertujuan merosakkan imej negara dengan apa cara sekali pun masih berleluasa. Adakah amaran dan tindakan itu telah memberi apa-apa kesan dalam melestarikan keamanan dan kemakmuran di negara kita?

Kejadian yang berlaku sepanjang dua tahun lepas menunjukkan tindakan tersebut tidak memberi apa- apa kesan. Setiap kali dirancangkan demonstrasi haram, polis telah memberi amaran keras supaya jangan diadakan. Adakah polis telah dapat mencegah dalam apa cara supaya ia tidak berlaku lagi? Tidak! Kenapa? Kerana dalang-dalang yang merancang dan penunjuk perasaan itu sendiri tahu hanya beberapa orang sahaja yang akan ditangkap dan kemudiannya dibebaskan dalam sehari dua. Mereka akan bebas dan dianggap sebagai ‘wira’ oleh komuniti mereka, dikalungkan bunga malai dan diberi penghormatan!

Perkara ini tidak berlaku di negara jiran selatan kita. Kenapa? Kerana kerajaan itu tegas dan tidak melayan perkara-perkara karut-marut seperti itu. Mereka akan ditangani dengan tindakan yang paling tegas. Kerajaan mereka tidak bersusah payah memberi amaran, bahkan akan bertindak terus, dengan penuh ketegasan.

Mereka juga tidak melayan rengek-bengek daripada kumpulan ‘hak asasi manusia’ atau apa-apa kumpulan dari mana-mana. Jawapan yang diberi hanyalah, ‘‘Kami tahu apa yang baik untuk negara kami!’’

Masalahnya, kita terlalu memberi muka dan menghiraukan ‘apa orang lain kata’ meski pun daripada badan-badan yang tidak relevan seperti Majlis Peguam dan lain-lain. Kerajaan jangan melayan kehendak karut mereka.

Berapa banyak kaunseling atau amaran atau hukuman ringan seperti yang dilakukan sekarang pun tidak boleh mencegah mereka daripada mengulangi membuat angkara di masa depan. Orang awam yang tidak bersalah akan dipengaruhi untuk merancang dan menyertai demonstrasi liar yang menyalahi undang-undang. Dengan tindakan mereka ini, terang-terang menunjukkan betapa beraninya mereka menentang pasukan polis dan undang-undang.

Tindakan yang perlu dibuat untuk mencegah dan memberhentikan tindakan pengacau-pengacau ini ialah dengan memberi amaran yang terang dan keras: ‘‘Sesiapa yang didapati bertanggung jawab mendalangi aktiviti yang menyalahi undang-undang ini, akan segera dilucutkan kerakyatannya, dan dibuang ke negara asal usulnya’’ bagi yang bukan Melayu.

Bagi yang Melayu pula ‘‘dibuang ke sebuah pulau yang terpencil’’, seperti yang dilakukan oleh British kepada penjenayah-penjenayah dari India yang dibuang ke Kepulauan Andaman. Yang lainnya hendaklah dikenakan hukuman berat, termasuk denda serta sebatan rotan di khalayak ramai. Jika ini dilakukan, semua demonstrasi jalanan boleh dihapuskan.

Nampaknya orang bukan Islam telah menjadi terlalu berani untuk cuba menghancurkan Islam tanpa sebarang ketakutan. Jika kementerian bertanggungjawab tidak mengambil tindakan yang keras (bukan hanya amaran yang tidak memberi kesan) maka sensitiviti orang Islam yang merupakan 60 peratus penduduk negara akan terbakar. Ini akan mendatangkan akibat yang tidak diingini dan berbahaya. ‘‘Ingat sebelum kena, jimat sebelum habis’’. Adalah senang mengetip pucuknya sebelum menjadi pohon yang susah ditebang.

Dapat dilihat dengan terang, orang yang mengkritik Islam dan pemerintah negeri ini tidak menerima perlembagaan negara, yang menegaskan, ‘Islam ialah agama rasmi Persekutuan’. Juga tidak menerima hak-hak keistimewaan Raja-raja Melayu dan hak-hak bumiputera.

Jika mereka tidak menerima Perlembagaan Negara ini, mereka tidak mempunyai hak untuk tinggal bermastautin di sini. Kewarganegaraan mereka patut dimansuhkan dan mereka patut dihantar balik ke negara asal usul mereka. Kita tidak memerlukan mereka yang tidak taat kepada Perlembagaan dan sebaliknya hanya bertujuan membangkitkan kekacauan.

Jika kita masih membiarkan orang seperti ini tinggal di sini, berapa banyak tindakan (walaupun ISA) tidak dapat mencegah mereka daripada melakukan rancangan putar-belit untuk mencetus huru-hara dan perseteruan antara kaum. Mereka akan sentiasa mencari jalan untuk mewujudkan keretakan kaum dan agama, bagi mencetuskan kacau-bilau dan bencana.

1 comments:

On 24 Ogos 2009 2:34 PTG , Jumayatara berkata...

Setuju dengan Pejuang Orang Melayu
UMNO gagal menyatu-padu bangsa Melayu setelah 52 tahun memegang kuasa....malah UMNO telah menghianati dan menghancur Bangsa Melayu itu sendiri...diharap pengundi Permatang Pasir tidak lagi ditipu...cukup 52 tahun ditipu UMNO.